12. mai, 2018

Amanda er i dag drektig på 58 dag, og jeg skal hilse og si hu er drektig !!!!

På røntgen igår telte veterinæren seg frem til 12 valper !!!!!!

Det var ett mylder uten  like i magen og vanskelig å si da de ligger så tett, og over hverandre, tror vi holdt på en halvtime for om mulig å telle riktig, la til og med på farge for  å være sikker på at vi ikke telte samme valp flere ganger. Men vi kom stadig til 12... Jeg må innrømme at jeg ble bæde sjokkert og fortvilet, med tanke på hva Amanda skal igjennom. Valpene  blir da naturlig nok ikke store,  så veterinæren mente det ville bli en ukomplisert fødsel sånn sett.

En må nesten forvente at fødselen starter litt før termin,en dag eller to før muligens.

Hun hviler mye nå, er fortsatt plass til mat i magen.

Neste oppdatering kommer nok ikke før alt er over.

Jeg skal forsøke å få kontaktet alle valpekjøpere i løpet av helgen.

Nedenfor kan dere lese hva vi gjør nå de siste dagene før fødsel.

Uke 9

Den siste uken av svangerskapet forbereder tispen seg til fødsel. Hun blir roligere og intresserere seg ikke så mye for å leke, og kan være mindre sosial enn normalt. De siste 2-3 døgn før fødsel bør man redusere formengde med 30-40%, og i det siste døgnet før selve fødselen vil tispen normalt ikke spise.

Fra ca. 60 dag kan foster overleve utenfor livmoren. Tispen bør senest en uke før fødselen introduseres for stedet der hun skal føde, best er en velinnredet valpekasse. Her vil hun kunne gjøre noe av den naturlige redebyggingen, som mange tisper gjør 2-4 døgn før fødselen.

Bekkenmuskelaturen slapper av, og hos en del tisper vil det være stor melkesprengning flere døgn før fødselen starter. Umiddelbart innen fødselen blir hun urolig og rastløs, og det vil opptre rier. Disse riene presser fosterhinnen til den føste valpen ned i fødselskanalen.

Fødselskanalen skal utvides og fosteret skal presses inn i bekkenet inne pressriene setter i gang. Under denne prosessen kan fosterhinnene briste og innholdet flyte ut. Man sier gjerne at "vannet" har gått og at fødselen har startet.

Åpningsperioden tar 4-6 timer, men kan i noen tilfeller ta opp mot 1 døgn. For bedre å kunne forutse den eksakte dagen, bør man denne uken ta tispen temperatur to ganger daglig (morgen og kveld).

Temperaturen tas ved å føre et termometer et par cm inn i endetarmen på tispen. Man får et inntrykk av hvordan temperaturen svinger normalt.

Når det konstanteres et temperaturfall, bør man ta temperaturen hver 3-4 time. Når den ligger 1 - 1½ grad under det normale ved gjentatte målinger innen for noen timers intervaller, vil fødselen starte i løpet av 12-24 timer.

6. mai, 2018

Amanda er fortsatt sprek og sulten....

Hun er stor og tung men har ikke problemer med dette. Det vil si...bare litt trøblete når hun vil ligge i fanget....Fredag er det røntgen....er spent og blir ikke overrasket om det er en 8-9 stykker inni maven hennes....

Torsdag var vi en liten tur på Skinnesmoen for litt trening, planlegger å gjenta det på tirsdag, men får se hvor lysten hun er ...men det er fint å gå tur der også ,så noe blir det.  Hun bestemmer selv hvor mye hun orker.

Hun har også begynt å se seg om etter ei grop hun kan få ungene sine i, under ei trerot eller  sånne plasser...passer på så hun heller velger valpekassa innendørs og hu har ikke noe imot å bruke den heldigvis.

Oppdatering i drektigheten :

Uke 8 Fosteret er ferdig utviklet, og man kan kjenne fosterets hjerteslag.

Av og til kan man høre hjerteslagene og se valpene røre på seg.

Tispen er nå preget av vekten og sin størrelse, og bør i denne perioden gjøre seg vant til valpekassen.

Melkekjertlene er spente og fylte med melk.

29. apr, 2018

Amanda legger på seg så det holder....ser ut som en badeball snart...

Hun får liksom ikke lagt seg godt når hun vil sove, puster tungt innimellom, men bortsett fra det er hun ikke nevneverdig preget. Hun er glad og fornøyd, fortsatt sulten, er rask og aktiv selv om hun ikke holder like lenge, men hun  tar seg pauser !!

På dyrehospitalet,tirsdag, hadde hun økt  vekten med 1,2 kg siden ultralyden.

Røntgen er bestilt til fredag 11 mai,da er det en snau uke igjen til fødsel.

Hun er nå på 45 dag i drektigheten,inne i 7 uke.

Uke 7

I løpet av denne uken vil kroppsbehåringen vokse ut, og fargemarkeringer vil kunne ses. Labbene og tredeputene er nå ferdig utviklet. Fosteret likner nå den ferdige valpen, men kan ikke overleve utenfor livmoren. Fra dette tidspunket er det vare størrelsen som forandres. Forbening i beina er nå kommet så langt at man fra dag 49 kan se fosterne på røntgenbilder. Det er nå for første gang i drektigheten mulig å se fosterbevegelser. Tispas buk vil i de fleste tilfeller være betydelig større, og melkeproduksjonen har startet. En bør begynne å fore med spesialfor til drektige tisper/valper, men ikke i store mengder. Det er ingen fordel at tispa blir for tykk før fødselen.

 

21. apr, 2018

Amanda er fryktelig sulten for tiden....kan antagelig spise ubegrenset...Hun får nå ett ekstra måltid,og i løpet av neste uke vil jeg gå over på valpefor til henne.Er ennå litt forsiktig med foringen men hun vil regulere dette selv om en stund.Hun har lagt på seg mye syns jeg, buken begynner å fylle seg godt ut,og det er ikke like lett å hoppe opp i fanget for en kosestund. Hun  er i god form og er som ellers glad som en lerke. Skal bestille røntgen,antagelig 11 mai, for å få vite antall småtasser som vil komme uka etter.

Følgende vil skje i kroppen hennes i kommende uke

Uke 6

Ørelappene og øyelokkene vokser og dekker i slutten av uken øreganger og øyner. De ytre kjønnsorganene begynner å forandre seg i retning av hann og hun kjønnsorganer. I begynnelsen av uken skilles tærne helt, og i slutten av uken vil klørne bli dannet. Værhår begynner å vokse ut av anleggene som ble dannet uken før. Tarmsystemet forlater navlestrengen og begynner seg i den endelige plasseringen i bukhulen. Hos tisper ses svak rosafarging av dievorter, og avhengig av antall valper i livmoren vil buken begynne å tilta i omfang.

14. apr, 2018

Endelig har vi fått bekreftet at det er valper på vei !!

Ulralyd igår viser at Amanda venter mange små rødpelser i mai. Terminen er 18 mai, klemt mellom 17 mai feiringen og hennes egen bursdag som er den 19 😀.

Amanda har det fint, men hun er veldig sulten og vil gjerne spise hele tiden, hun har gått opp litt i vekt .

Røntgen er bestilt en uke før termin.

Hva som skjer i kroppen hennes i kommende uke kan dere lese under .

 

 

Uke 4 Man kan nå tydelig skille mellom for-og bakben.

Ørelappene er synlige som små flipper, og øret og øynene blir dannet denne uken.

Fosterhinnene kan på dette stadiumet kjenne som små bobler på 2,5 cm.

Drektighet kan påvises ved ultralyd.

Bildet viser et foster som er 30 dager gammelt

 

Uke 5

I løpet av denne uken formes øyenlokkene, og anlegg for værhårene på overleppe og over øynene dannes. Ørelappene vokser slik at den nesten dekker over øreinngangen. Fem par dievorter, samt de ytre kjønnsorganene begynner å utvikles.