12. mai, 2018

Fødselen nærmer seg...

Amanda er i dag drektig på 58 dag, og jeg skal hilse og si hu er drektig !!!!

På røntgen igår telte veterinæren seg frem til 12 valper !!!!!!

Det var ett mylder uten  like i magen og vanskelig å si da de ligger så tett, og over hverandre, tror vi holdt på en halvtime for om mulig å telle riktig, la til og med på farge for  å være sikker på at vi ikke telte samme valp flere ganger. Men vi kom stadig til 12... Jeg må innrømme at jeg ble bæde sjokkert og fortvilet, med tanke på hva Amanda skal igjennom. Valpene  blir da naturlig nok ikke store,  så veterinæren mente det ville bli en ukomplisert fødsel sånn sett.

En må nesten forvente at fødselen starter litt før termin,en dag eller to før muligens.

Hun hviler mye nå, er fortsatt plass til mat i magen.

Neste oppdatering kommer nok ikke før alt er over.

Jeg skal forsøke å få kontaktet alle valpekjøpere i løpet av helgen.

Nedenfor kan dere lese hva vi gjør nå de siste dagene før fødsel.

Uke 9

Den siste uken av svangerskapet forbereder tispen seg til fødsel. Hun blir roligere og intresserere seg ikke så mye for å leke, og kan være mindre sosial enn normalt. De siste 2-3 døgn før fødsel bør man redusere formengde med 30-40%, og i det siste døgnet før selve fødselen vil tispen normalt ikke spise.

Fra ca. 60 dag kan foster overleve utenfor livmoren. Tispen bør senest en uke før fødselen introduseres for stedet der hun skal føde, best er en velinnredet valpekasse. Her vil hun kunne gjøre noe av den naturlige redebyggingen, som mange tisper gjør 2-4 døgn før fødselen.

Bekkenmuskelaturen slapper av, og hos en del tisper vil det være stor melkesprengning flere døgn før fødselen starter. Umiddelbart innen fødselen blir hun urolig og rastløs, og det vil opptre rier. Disse riene presser fosterhinnen til den føste valpen ned i fødselskanalen.

Fødselskanalen skal utvides og fosteret skal presses inn i bekkenet inne pressriene setter i gang. Under denne prosessen kan fosterhinnene briste og innholdet flyte ut. Man sier gjerne at "vannet" har gått og at fødselen har startet.

Åpningsperioden tar 4-6 timer, men kan i noen tilfeller ta opp mot 1 døgn. For bedre å kunne forutse den eksakte dagen, bør man denne uken ta tispen temperatur to ganger daglig (morgen og kveld).

Temperaturen tas ved å føre et termometer et par cm inn i endetarmen på tispen. Man får et inntrykk av hvordan temperaturen svinger normalt.

Når det konstanteres et temperaturfall, bør man ta temperaturen hver 3-4 time. Når den ligger 1 - 1½ grad under det normale ved gjentatte målinger innen for noen timers intervaller, vil fødselen starte i løpet av 12-24 timer.